dimecres, 5 de desembre del 2012

Contaminació Luminica

La contaminació per llum durant les nits ens permet veure tot un seguit de factors. Els més lluminosos són els majors consumidors d'energia. No necessàriament els més poblats, podeu comparar la Europa EC amb la India o la Xina. La gent es concentra sovint aprop de les costes i/o de eixos de transports, com és el cas del tren Trans Siberià a Rússia o el Nil a Egipte. A Estats Units les grans ciutats es troben inter connectades entre si en forma de teranyina. Les zones menys poblades es troben a les fosques, com els dos Pols, les jungles i els grans deserts. Resten doncs més deshabitats els deserts d'Austràlia, de Mongòlia, d'Àfrica
a més de Sibèria, Alaska i els dos Pols. Les jungles ja comencen a tenir cada cop més llums.

Res estrany que quan mirem el cel des de Catalunya no podem veure gaires estrelles, no en veiem ni tan sols un 10% de les que es podrien veure a simple vista. El més destacable és, que tots els llocs on la vida ha sigut possible de forma relativament fàcil estan super super poblats. Cas que el canvi climàtic continuï i el clima es torni menys previsible i més erràtic, alguns indrets que fins ara eren ideals per als humans potser deixaran de ser-ho, i no queden bons llocs cap on emigrar. També es veu que al   'primer món' hi sobra energia, s'en malgasta molta. Tots els llums engegats!!!.


                           Earth City Lights 1994. Del Earth Observatory de la NASA.

Earth's City Lights 1994
                                                 (Clica imatge per veure amb detall)


Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC. Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC.

Una imatge similar, més recent del 2012,  amb més detall sobre Europa que en la foto anterior. Feta amb el nou satèl·lit  Suomi NPP - VIIRS.

                                   Nova Imatge d'Europa, Africa i Orient mitja, vistos de nit (NASA, 2012)

City Lights of Africa, Europe, and the Middle East


                                   Clica imatge interactiva.   Acquired April 18 - October 23, 2012

NASA Earth Observatory image by Robert Simmon, using Suomi NPP VIIRS data provided courtesy of Chris Elvidge (NOAA National Geophysical Data Center). Suomi NPP is the result of a partnership between NASA, NOAA, and the Department of Defense. Caption by Mike Carlowicz.  Del nou satèl·lit Suomi NPP - VIIRS




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada