dissabte, 10 de gener del 2015

Mamífers marins, essencials per l'ecosistema

Uns recents estudis expliquen com els grans mamífers marins, en especial les balenes, i les orques tenen una activitat essencial per al correcte funcionament de l'ecosistema del mar. Hi tenen una funció similar a la que tenen els grans mamífers, els herbívors, en el seu equivalent terrestre. Contrariament al que es pensava, degut a un estudi molt incomplet, les balenes fan molt més que menjar peixos petits i fitoplancton.

El vídeo que segueix ens explica com la seva activitat i en especial quan es mouen entre grans profunditats i la superfície creen una turbulència que barreja les aigües tant com el que passa en superfície degut al vent i les onades. A més la fertilitzen amb entre altres i de forma destacada ferro i nitrogen que són essencials per al fitoplancton. Aquest ultim, és un nutrient per als peixos que el necessiten per a viure, però a més, al ser matèria orgànica, vol dir que segresta carboni de l'atmosfera contribuint a reduir el problema de l'efecte hivernacle. Més balenes vol dir més peixos i fitoplancton. Just al contrari del que es pensava i del que deien per exemple alguns interessats japonesos, que ja sabem tenen el trist honor d'encapçalar el rànquing "d'assassins" de balenes.  Sembla que quan les balenes no havien estat delmades per l´home eren responsables de fixar desenes de mil.lions de tones de carboni a l'any!. Diuen que les balenes varen canviar el clima del món, i que si es permetes recuperar a les grans balenes blanques, podria ser una forma de "geoingenyeria" que permetria recuperar els mars i l'atmosfera!!!.  És interessant veure com canvien les coses, entre el que ens deien i la realitat!.  Poc a poc anem entenen aquest mon cada cop millor i encara que una mica massa tard i en especial encara que tindrem que lluitar contra els interessos de les grans empreses i multi nacionals,  com a mínim sabrem com fer-ho.

En aquest sentit ja varem parlar fa un temps dels efectes dels herbívors en la vegetació, en com les sabanes i les praderies no poden subsistir sense ells, i de com els prats podrien segrestar quantitats fenomenals de carboni del aire. Des que es van exterminar els ramats de herbívors salvatges, que eren de mil.lions de exemplars (per exemple de bisons) que les praderies s'han tornat deserts, quina ironia l'efecte contrari al que ens deien!!. Vegeu el vídeo de Allan Savory en la meva entrada d'un temps enrere "desertització". De totes maneres en parlarem més, molt més, en un futur proper.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada