dilluns, 8 d’octubre del 2012


Expansió del cinturo tropical ,deguda al canvi climàtic


Diversos estudis han alertat que un altre possible efecte del canvi climàtic, que podria ja estar afectant a Catalunya és la expansió del cinturo tropical. S'afegiria a una llarga llista d'implicacions dels gasos d'efecte hivernacle entre els que tenim desgel del àrtic, canvis en els règims pluviomètrics, augment de la temperatura mitja global de la atmosfera i dels oceans, augment del nivell del mar, extinció d'espècies, etc.

El clima tropical inclou l'equatorial o humit i  el dels tròpics o sec. Els tròpics estan definits en geografia com a les latituds 23.5 º nord i sud. En climatologia no és tant fixe i recau en l'extrem més allunyat del equador en la cèdula de Hadley. Es on les corrents d'aire que han ascendit en el tròpic i on hi han deixat anar tota l'aigua, tornen a baixar cap a nivell de terra ara ja desprovistos d'humitat. Tots els grans deserts del món es troben en aquesta zona climatològica, també dita subtropical.
Three main circulations exist between the equator and poles

La zona 1 correspon a la cèdula de Hadley, la zona 2 a la cèdula de Ferrel i la 3 a la Polar. Font:

The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.




North hemisphere cross section showing jet streams and tropopause elevations


Vista més detallada de les corrents d'aire i les zones de precipitació associades a cada una de les cèdules. Font:  The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.



Font:  The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.


La expansió del cinturo tropical, és a dir la tendència al moviment cap als pols de les corrents d'aire que composen els Jet Streams, poden tenir greus conseqüències en la pluviometria i per tant en la capacitat de produir aliments d'extenses àrees del planeta i fins i tot limitant-hi severament les possibilitats de subsistència. En concret el Jet subtropical afectaria directament al Sahel, de retruc al Mediterrani Sud i en part també a Catalunya. A més d'afectar altres zones com ara el sud dels Estats Units, gran part de Mèxic, el sud d'Austràlia, Sud Africa i parts de Sud Amèrica.

Si bé els models que s'utilitzen per fer les prediccions climàtiques preveien un moviment de uns 2 º per a tot el segle XXI, les observacions fetes des de 1976 fins a 2005, en tan sols 25 anys ja passats, donen que s'han mogut entre 2º i 6º depenent en el criteri utilitzat. Per tant en 100 anys el moviment podria oscil·lar entre 8º i potser fins a 20º o més.

Les conseqüències en l'ecosistema, degut a que les tempestes passaran més cap al nord en el nostre hemisferi, poden ser quantioses. I si l'ecosistema s'en ressent, també ho farem nosaltres. De forma inversa també podria afectar les regions més septentrionals, aquestes podrien rebre  més pluges de les que ja tenen. També hi podrien haver canvis en la formació, recorregut, afectació i potència dels ciclons tropicals. Finalment es podrien donar canvis en les corrents marines ja que se sap que aquestes tenen que veure amb la cèdula de Hadley. 

Informació Publicada a Nature Geoscience vol 1, Gener 2008, per Dian J Seidel, et al.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada