dimarts, 2 d’octubre del 2012

Una Tempesta Perfecta

Amb aquest bloc pretenc donar a conèixer en Català tota l'informació relacionada amb l'escalfament global, el canvi climàtic que ja ha comportat i el que podem esperar succèixi en un futur proper, aixi com les possibles actuacions que els humans podem emprendre per tal de mitigar-lo. L'èmfasi serà sobre Catalunya i les mesures correctores que recomanarem seran les que millors efectes puguin tenir, tenint en compte que a mesura que la ciència evoluciona les maneres de fer podran anar canviant.

Els models de creixement, la doctrina capitalista, serà posada en dubta i tindrem en compte també que sovint el problema és "la solució" que els humans apliquem per resoldre de forma egoista i egocèntrica les  nostres dificultats. Si demanem a un alcalde quina mena de creixement de població voldria per al seu poble, segur diria potser entre 3% i 10% anual, i un economista possiblement diria el mateix en parlar de les empreses. El que potser ells no saben és la implicació real d'aquest nombre. Per exemple un creixement anual del 7% voldria dir que una ciutat amb 10000 habitants doblaria el seu nombre en tan sols 11 anys i per tant les necessitats d'aigua, llum, recollida d'escombraries, etc es doblarien també. I el mateix val per l'economista. Unes empreses que augmentin les vendes un 7% anual, vol dir que necessitaran el doble de recursos en doblar les vendes en 11 anys! El doble de materials i d'energia. El creixement no es necessari per a una societat que ja ha assolit uns nivells alts com els del primer món. Altra cosa és per als països subdesenvolupats, que si que necessiten un cert creixement del seu nivell de vida. Ara bé caldria que fos un creixement respectuós amb el medi ambient.

Per altra banda cal dir que avui a 2012, la comunitat científica és totalment unànime en reconèixer que l'escalfament global degut a l'acció dels humans es real i que els seus efectes sobre el clima son d'enorme magnitud i de conseqüències molt greus per als ecosistemes i per tant per als humans que hi habitem. Aquest món ja no és el que varem conèixer tant sols fa 40 anys, ni molt menys el de la era pre industrial. Ara ja podem dir amb rotunditat que el món a canviat cap a pitjor, ja no és aquell paradís que ens va permetre florir com a societat i que va evolucionar en centenars de milers d'espècies diferents. Ja no és aquella joia que varen fotografiar el 1968 des de l'Apollo,  les fotografies actuals així ho corroboren. Ja no si veuen tants colors ni blancs, ni verds, cada cop s'assemble més a un planeta en blau i marró. Les dificultas que trobarem a partir d'ara seran de tal magnitud que caldrà un esforç extraordinari per a poder subsistir. Els últims anys ja s'han donat fallides de collites de blat, ordi i arrós en diferents parts del món degut a un clima desfavorable i insegur que juntament amb l'escassetat d'energia barata (petroli) ha resultat en uns augments de preus mai vistos. La sort és que de moment la fallida no ha estat general, però la comunitat científica ja ha anunciat la "tempesta perfecta" i que afectarà el planeta sencer un mateix any. I serà  abans de 30 anys.

Vist aquests antecedents ara ja no cal actuar per que els nostres fills o nets heretin un mon com el que varem rebre nosaltres. Aquell mon ja ha desaparegut i per sempre. Mai més, com a mínim a escala humana tornarà a ser el que va ser, mai més. Per tant crec que es moment de començar a actuar. Jo he decidit que ho faré de dues formes diferents: per una banda intentaré divulgar les noticies relacionades aixi com les millors solucions que es trobin mitjançant aquest gran portal que és internet i per l'altra canviaré el meu modo de viure i també de gestionar la finca que administro. Vull que el Mas Maiensa sigui un model a seguir i estaré obert a ensenyar-ho a tots aquells que ho desitgin.  De tot en seguirem parlant abastament.

Per acabar aquesta introducció voldria dir que encara hi ha esperança, encara que no per gaire temps. Els científics diuen que tenim que fer el "canvi" en 10 anys. I punt. Es una pena que Catalunya es trobi immersa en problemes addicionals, creats per l'especulació, els banquers corruptes i uns governs totalment ineficaços. Crec que una Catalunya independent ens permetria  gestionar millor el nostre territori i alhora ser-ne responsables. I mentre parlem de la crisi d'Espanya no ho fem de les energies i el medi ambient!!!. L'autodeterminació és un projecte preciós, tant engrescador com la salvaguarda del medi en que vivim.

Fins aviat, que tenim molta feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada