divendres, 10 de gener del 2014

FRED POLAR A ESTATS UNITS I CANADA

Aquests ultims dies un fred excepcional ha afectat tant la mitat est dels Estats Units com tot el Canada. La rao un "vortex polar" irregular. En les dues imatges que presento es veu  com l'aire fred, de color blau i concentrat en la segona imatge que representa la situació "normal" es manté en la zona polar. En la primera imatge el blau o fred no esta unit i s'escampa de forma anormal més enlla del cercle polar artic.

Normalment entre els dos colors blau i vermell hi ha el el Jet Stream, una corrent d'aire que hauria de ser potent i delimitar dues zones ben diferenciades. Ha mesura que el pol nord es calenta la diferencia de temperatures entre le dues zones no es tant gran i per tant la corrent d'aire es debilita  comença a tenir una trajectoria sinuosa. El resultat es el de la primera imatge, en que el fred polar arriba a zones temperades i on no es habitual, causant els estralls que hem vist aquests últims dies.


Wobbly polar vortex triggers extreme cold air outbreak
January 8, 2014



Maps show the 500-millibar geopotential height (the altitude where the air pressure is 500 millibars) on January 5, 2014 (left), and in mid-November 2013 (right). The cold air of the polar vortex is purple. Maps by NOAA Climate.gov, based on NCEP Reanalysis data from NOAA ESRL Physical Sciences Division.

 January 5 | mid-November 2013de http://weknowmemes.com


Llac Superior

Chicago

Pell de Platan


Niagara falls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada