dilluns, 12 d’agost del 2013

Com combatre la desertificacó

Avui us vull presentar un personatge molt interessant, que té unes ideas revolucionaries, de com revegetar els deserts del mon. I estic convençut que aquesta és la solució. Es tracta de reintroduir l´herbivor en l'ecosistema, ara cal ferho amb unes pautes noves.  No es tracta de deixar animals en un indret fins a la total extenuació del material vegetal. Es tracta de pasturar de forma intensa, però durant un curt període de temps. I no retornar fins a la total recuperació de les herbes. Una mica com passa amb els grans ramats que havien pasturat extenses zones de la terra. Per exemple els visons a Estats Units, o les innombrables especies africanes de gaseles, nyus, elefants, girafes etc. Aquestos animals fan (o feien) llargs recorreguts, migracions, que es repeteixen (ien) any rera any, retornant als mateixos indrets un any més tard. Sempre en condicions de ramats compactes i sovint en nombres extraordinaris, del ordre dels centenars de milers. Tant punt es va interrompre aquests moviments i es varen delmar molts del individus, que van desapareixer les herbes i van ser substituïdes pels grans deserts actuals. I tot per l'acció equivocada dels humans.

Fins fa poc la comunitat científica creia que la sobre pastura era el problema, i es recomanava l'exterminació d'animals. Se n'han exterminat milers i és precisament aquest fet i la consequencia de que els deserts en comptes de desapareixer creixen moltissim, que va fer dubtar a molts i que ha resultat en noves formes de raonar.

Crec que és un canvi tant important con el que va representar passar de creure que el mon era pla a que era rodo, o que la terra era el centre de  l'univers a no ser ho.

Les consequencies inclouen per exemple que ara ja sabem on hem de sequestrar tot el CO2 de l'atmosfera igual que els demès gasos que provoquen l'efecte hivernacle i l' escalfament global. I els que m'heu seguit últimament ja sabeu de que estem parlant. Un problema graviissim que te al mon 'malalt greu'. Això es tradueix en augmentar el contingut en matèria orgànica del terra que permetrà una major retenció d'aigua, una normalització del cicle dels nutrients i una bona captació d'energia solar.

Jo, estic molt animat, molt, feia temps que no veiem les coses  tant clares i en seguire parlant en aquest blog.
La xerrada es va donar a un programa força famós, TEDTalks. El conferenciant és l' Allan Savory, i el unic problema és que es en anglès. Espero que ho podreu seguir, si voleu podeu demanar subtítols en anglès o be una traducció al català a peu de vídeo, el problema de la versió en Català és que és una traducció robòtica i costa entendre el que es diu!!




 TEDTalks Allan Savory. How to green the worlds deserts and reverse climate change

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada