diumenge, 9 de desembre del 2012

La Canica Negre



Vols la teva canica negre interactiva?
Es la visó nocturna de la terra desde satel·lit, amb molta més resolució que les aparegudes en l'article Contaminació Lumínica.

http://t.co/LEbJWNQp

Ja sé que aquest tema ha estat tractat últimament, encara que aquest link val la pena, és interactiu i s'actualitza cada tres hores aproximadament. Si us fixeu bé veureu a l'esquerra una opció de capes. Es pot veure de dia, vegetació, focs, pol·lució, etc.


dijous, 6 de desembre del 2012

Mercats Locals versus Supermercats



L'escalfament global causat per l'activitat humana només té una solució: reduir el nostre consumisme desaforat i desterrar per sempre la producció d'energia amb combustibles fòssils. Canviar el patró energètic actual és una tasca tant enorme i doncs tant cara de realitzar, que és impossible de fer amb la celeritat requerida sense conjugar-ho amb una reducció dels nostres hàbits de consum. Contra més tardana i dèbil sigui la nostra reacció, més graus augmentarà la temperatura de la terra i pitjor serà l'escarni. Actualment la temperatura mitjana global ha augmentat en 0.8 º cent. (a Catalunya 1.5 º ) i es considera quasi perduda la batalla dels 2 º a nivell mundial. L'escenari més realista preveu un augment de entre 4 º  i 6 º per a finals de segle. Si ara els estius són sovint "inaguantables" per llargs, secs i calents (últimament és habitual menjar castanyes en samarreta!), el que vindrà serà com a mínim el purgatori.

Avui voldria defensar els mercats locals enfront dels grans supermercats, com una potent eina per a reduir la nostra despesa energètica tot i promocionant un comerç i una industria locals. Estic parlant de producció local contra mundialització. De comunitarisme enfront d'individualisme. De no convertir Europa en Amèrica del Nord.  Els Europeus consumim molt, moltíssim, però la meitat que un nord americà. Els "yanquis" són molt individualistes, no tenen bons serveis de transport públic, viuen en una mena d'urbanització gegant, on sempre cal agafar el cotxe. Compren molts de "gadgets", i no tenen amics. Són rics i infeliços. Es pot dir que han fet l'experiment de si la riquesa porta a la felicitat, per concloure que no.
1-mercat.jpg
Mercat setmanal de Puigcerdà

Si anem al mercat local, es gasta deu cop menys d'energia, ja que un menjar que ve de lluny costa molt en aquest aspecte. Monetariament potser no es nota tant, ja que al productor se'l extorsiona en altres parts llunyanes del món. Per exemple les mongetes verdes sovint venen de països africans subsaharians on empreses holandeses fan grans beneficis mentre els productors apenes poden subsistir. Però el gasto energètic és enorme. Les mongetes viatgen en avió!. I a més hi han estudis que han trobat que al mercat local s'hi mantenen 10 vegades més converses que al supermercat. Es dir que fem comunitat. I donem feina a la nostre gent. Potser el prospecte no és tant engrescador per als polítics  a qui agraden els grans números fàcils de fer. Però al poble si que ens interessa. I els venedors poden aconseguir "genero" de qualitat, a bons preus si es respecten una serie de normes. Com consumir productes de temporada, de productors locals a preus justos per tot-hom. Els productes ecològics són molt benvinguts, ja que no es contamina tant, ni es mecanitza tant, però dona feina a més gent.

Ja ni ha prou que les grans companyies ens tractin de consumidors. Volem ser ciutadans o millor  encara veïns. Ja ni ha hagut prou de declivi dels masos, dels oficis i de les ràdios locals, de productes d'usar i tirar, d'obsolescència programada. Cal tornar a fer les coses ben fetes, fetes per durar. Hi ha un eslògan molt il·lustratiu que diu: "Pensa globalment, actua localment".


dimecres, 5 de desembre del 2012

Contaminació Luminica

La contaminació per llum durant les nits ens permet veure tot un seguit de factors. Els més lluminosos són els majors consumidors d'energia. No necessàriament els més poblats, podeu comparar la Europa EC amb la India o la Xina. La gent es concentra sovint aprop de les costes i/o de eixos de transports, com és el cas del tren Trans Siberià a Rússia o el Nil a Egipte. A Estats Units les grans ciutats es troben inter connectades entre si en forma de teranyina. Les zones menys poblades es troben a les fosques, com els dos Pols, les jungles i els grans deserts. Resten doncs més deshabitats els deserts d'Austràlia, de Mongòlia, d'Àfrica
a més de Sibèria, Alaska i els dos Pols. Les jungles ja comencen a tenir cada cop més llums.

Res estrany que quan mirem el cel des de Catalunya no podem veure gaires estrelles, no en veiem ni tan sols un 10% de les que es podrien veure a simple vista. El més destacable és, que tots els llocs on la vida ha sigut possible de forma relativament fàcil estan super super poblats. Cas que el canvi climàtic continuï i el clima es torni menys previsible i més erràtic, alguns indrets que fins ara eren ideals per als humans potser deixaran de ser-ho, i no queden bons llocs cap on emigrar. També es veu que al   'primer món' hi sobra energia, s'en malgasta molta. Tots els llums engegats!!!.


                           Earth City Lights 1994. Del Earth Observatory de la NASA.

Earth's City Lights 1994
                                                 (Clica imatge per veure amb detall)


Image by Craig Mayhew and Robert Simmon, NASA GSFC. Data courtesy Marc Imhoff of NASA GSFC and Christopher Elvidge of NOAA NGDC.

Una imatge similar, més recent del 2012,  amb més detall sobre Europa que en la foto anterior. Feta amb el nou satèl·lit  Suomi NPP - VIIRS.

                                   Nova Imatge d'Europa, Africa i Orient mitja, vistos de nit (NASA, 2012)

City Lights of Africa, Europe, and the Middle East


                                   Clica imatge interactiva.   Acquired April 18 - October 23, 2012

NASA Earth Observatory image by Robert Simmon, using Suomi NPP VIIRS data provided courtesy of Chris Elvidge (NOAA National Geophysical Data Center). Suomi NPP is the result of a partnership between NASA, NOAA, and the Department of Defense. Caption by Mike Carlowicz.  Del nou satèl·lit Suomi NPP - VIIRS







dimecres, 7 de novembre del 2012

Huraca Sandy: fotos New Jersey Coast

Si voleu veure unes fotos dels efectes que ha deixat el Sandy en la zona d'impacte a la costa de New Jersey, visiteu l'enllaç

 http://oceanservice.noaa.gov/news/weeklynews/nov12/ngs-sandy-imagery.html 

que és un fotomuntatge de diversos paratges abans i després de la tempesta.
Cal fixar-se que la densitat i ocupació de la zona costanera és molt alta, sovint eliminant les barreres de defensa natural que inclouen els manglars i les zones de vegetació i dunes naturals. Als Estats Units, com a molts altres llocs del món, viure prop del mar ha estat molt buscat, abans per que els port i transports eren fonamentals, ara per que a més el clima resulta més temperat per l'efecte de la massa d'aigua i el transport particular ha permès tota mena d'extravagàncies.

La previsió d'augment del nivell del mar per causa del escalfament global, provocarà uns costos multi bilionaris, obligant a reparar continuament i a refer coses, fins que no es pugui mantenir. Reforçar dics, fer-ne de nous, salinització d'aquifers, erosió de infraestructures, de platges, carreteres o vies ferroviaries, etc. Com per exemple a la zona del Maresme que d'uns anys cap al present a calgut anar refent en la seva costa fins que aquest any el govern central ha anunciat que ja no podrà pagar la factura! Imagineu un huracà al Maresme? Seria tot molt vulnerable. Penseu en la primera tempesta tropical que mai ha arribat a Espanya, el 2005 i que es va denominar Vince. Abans no ni havien tantes de situacions tant violentes ni extremes.


Clica imatge per veure millor

Mantoloking, New Jersey. "Before" image captured by Google; "After" image captured by NOAA's National Geodetic Survey.



Només és per que penseu que el canvi climàtic té uns efectes molt perversos que tornaran un mon que era un "paradís" per una immensa quantitat d'espècies animals i vegetals, on les coses seguien unes lleis immutables,  en un món insegur, on sobre viure serà cada cop més complicat i "car".

Les solucions passen per reduir el nostre estil de vida i utilitzar energies solar o eòlica, deixant de consumir combustibles fossils. I fer-ho de forma urgent. Tot això serà objecte de diversos apunts en els que estic treballant i que presentarem aviat.



dimecres, 31 d’octubre del 2012

Huracà Sandy

Fotos de la Costa de New Jersey, l'endemà del 30 d'Octubre de 2012, després de l'arribada del Huracà Sandy. D'aquesta manera va irrompre el huracà Sandy sobre la costa est dels Estats Units.
http://www.flickr.com/photos/greenpeaceusa09/8140229957/in/set-72157631884494515/


Se la ha qualificat de  " tempesta perfecte ", per que a part de la gran força que portava la tempesta tropical, se li afegeix una depressió extra tropical i continental que la reforça de forma notable, sobre tot en  preciptació esperada i no tant en vent màxim. La tempesta tropical hauria de perdre força al moure's per sobra del aigua freda, i desfer-se en trobar una massa continental. En aquesta ocasió s'ajuntarà amb un front molt actiu, creat per el Jet Stream que per cert es troba fora del seu lloc "habitual", fet que ha de crear una tempesta híbrida i molt potent, en la seva segona fase, degut a la gran pluviometria prevista tant en forma de pluja com de neu. De retruc els rius i rierols creixeran i aniran a desaiguar a la costa, on ja esta tot amarat d'aigua i durant la propera marea alta probablement es tornaran a inundar diverses zones que ja ho han estat així com d'altres de noves. El vent es preveu fort encara que no tant com ho era en la fase de huracà tropical. Alguns l'han denominada " franquentempesta ", i donarà molt de que parlar. Molts escèptics del canvi climàtic nord americans, en veure que tot aixó no és gens normal i que els hi suposa un dispendi molt quantios per refer tot el que ja tenien, els augments de costos d'assegurances, etc, potser posaran seny i voldran iniciar el canvi de mentalitat que el mon necessita.

De moment s'han xifrat en 18 els morts al estat de Nova York, i 8 mil·lions de habitatges sense llum.

La previsió d'evolució de la nova tempesta hibrida és la que segueix, segons bbc news
http://news.bbcimg.co.uk/media/images/63817000/gif/_63817924_hurricane_sandy_30oct.gif


dilluns, 22 d’octubre del 2012

Mira 131 anys d'Escalfament Global en 26 segons





Sense comentaris

http://www.climatecentral.org/blogs/131-years-of-global-warming-in-26-seconds




La Temperatura Puja a Catalunya 1.5º en 60 anys

Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, en la cinquena edició del Butlletí Anual Canvi Climàtic (BAIC 2011), els efectes del canvi climàtic degut a la activitat humana són una realitat i els quantifica en diversos aspectes. Cal destacar l'increment de les temperatures que xifra en en mitjanes anuals com per mitjanes estacionals. Els efectes sobre la pluja són de disminució, encara que el desequilibri sobre els sers vius  en especial en els fotosintètics, es deu a l'augment de l'evaporació que no podrà ser compensada per cap augment d'aportació hídrica.

Xifra l'augment de temperatures mitjanes anuals en º/dècada i per a 20 punts representatius de les diverses àrees climàtiques Catalanes. En conjunt ha augmentat 0.24ºC per dècada (1.44º en 60 anys), i durant els estius augments de 0.35ºC per decada (2.1ºC en 60 anys), que és una quantitat molt elevada. http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=165126&idioma=0&departament=101&canal=102

El 2011 ha estat el segon any més càlid des de 1950, seguin el 2006 que és el primer. Podeu veure aquesta informació detallada al web http://www20.gencat.cat/portal/site/meteocat/menuitem.0733ee5bfae8638c5c121577b0c0e1a0/?vgnextoid=bacf4cc3696e4310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=bacf4cc3696e4310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default





Figura 1: Evolució de les anomalies de la temperatura mitjana anual del conjunt de Catalunya des de 1950 fins al 2010, calculades a partir del període de referència 1971-2000. Font: BAIC 2010 (Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics).








En la següent gràfica es veu l'evolució a Barcelona des de 1780,  inici de l'era industrial, fins actualitat o 2011. Les temperatures han seguit un progressió ascendent amb acusada acceleració a partir de 1980, en que creua la divisòria del 0. A cop d'ull ja es veu que resseguint la línea negre hem passat dels -1º sobre el periode de referència  1961-1991, al +1ºC actual.Les màximes han estat en anys recents 2003, 2006, etc, i les mínimes de 1816, 1814  i 1887 les més fredes.

Del Servei Meteorològic de Catalunya
Per acabar, només dir que la tendència ascendent de temperatura concorda amb les dades mundials com les recollides per el Servei Meteorològic de Catalunya amb  de Brohan et al.. Mentre, cal remarcar que a la zona mediterrània els augments són molt més acusats i em pujat quasi el doble que la mitjana planetària.

Figura 3. Evolució de les anomalies anuals de temperatura global de la Terra des de 1850 fins a 2011, calculades respecte el període de referència 1961-1990 (Adaptada i actualitzada a partir de Brohan et al., 2006; elaborat Servei meteorològic de Catalunya). Dades disponibles en línia a l'adreça: http://www.cru.uea.ac.uk/cru/info/warming/




diumenge, 14 d’octubre del 2012

FUTUR NEGRE PER ALS PAÏSOS DEL ÀREA MEDITERRÀNIA


Diversos estudis recents conclouen que el futur és negre si no s'actua immediatament sobre les causes del escalfament global, sobretot sobre les emissions de CO2. Es tal la magnitud del problema que cal actuar en dues vessants: primer reduir les emissions a base de no cremar combustibles fòssils i segon a base de reduir les nostres necessitats, ja que la energia que consumim és molt elevada, i el cost de produir-la de forma renovable i sobre tot de canviar tot el sistema de producció és molt gran. 
En aquest article presento 3 gràfics que mostren: un el resultat en l'augment de temperatura mitjana mundial segons la forma de reaccionar que tinguem, l'altre les previsions per a la dècada de 2030-2039 sobre un planell del món i finalment un altre sobre els efectes que s'observen ja en l'actualitat i a nivell del mediterrani en la pluviometria hivernal.

Efectes Provables de 4 models de reducció de les Emissions de CO2 a la Atmosfera.

En vermell, no s'aplica cap reducció de CO2, que implicara un augment de 132% d'emissions per l'any 2050 i de la temperatura mitjana global de entre 5.5-7.1 ºC al 2100.
En taronja, començar les reduccions de CO2 tard i de forma tímida, resultat del qual seria un augment d'emissions de 76% l'any 2050 i de 4-5.2 ºC per al 2100.
En blau, reduccions d'emissions comencen d'hora, al 2010, encara que de forma tímida, emissions retornen als nivells de 1990 l'any 2050, mentre que la temperatura mitjana augmenta de 2.9-3.8 ºC al 2100.
En verd actuació ràpida i contundent a partir del 2010, resultant al 2050 un decreixement del 42% d'emissons i un augment de temperatures de 2.1-2.8ºC al 2100.





Del Met Office Hadley Centre:
http://thinkprogress.org/climate/2012/10/14/1009121/science-of-global-warming-impacts-guide/


De tot plegat que com a mínim tindrem un augment de temperatures de 2.1º C, si actuem de pressa, mentre que en l'altre extrem i si no fem res, tindrem un augment de temperatura de 7.1º C. Tots dos escenaris produeixen grans canvis en el clima de la terra i en el pitjor dels casos seria absolutament catastròfic.

Mapa de Sequera Prevista per al 2030-2039

Del National Service for Atmosferic Research, que il·lustra el Index de Palmer de Severitat de Sequera. (Clica imatge)






https://www2.ucar.edu/atmosnews/news/2904/climate-change-drought-may-threaten-much-globe-within-decades

Un Index de -4 o inferior denota una severitat extrema de la sequera. Com podem veure la afectació en l'àrea mediterrània és extrema ja que es troba en -15  a -20. Com també ho és per als Estats Units amb lectures de -8 a -10.

El Mediterrani es troba en tots els estudis i previsions, com una de les zones més vulnerables, tant per que ja esta afectat en la actualitat per la manca d'aigua, tant per les grans concentracions humanes que hi habiten, com per que els models de projeccions concidèixen a donar molt males previsions.

Reducció Pluviometria Hivernal Actual (Clica imatge)


Del NOAA.: Canvi climàtic produit per els humans: influència sobre la precipitació hivernal.


http://www.noaanews.noaa.gov/stories2011/20111027_drought.html

Les zones en groc, taronja i vermell pateixen ja actualment de reduccions en pluviometria hivernal, en el període actual, de 1971-2010, en comparació amb la mitjana d'un període molt més llarg de 1902-2010. Aquí ja sembla veure's la tendència de que tant ens parlen els científics, molt dolenta per  la nostra zona, sobre tot si tenim en compte que només hi ha hagut un augment de 0.8 º C de moment i que la previsió, ja hem vist, parla de entre un mínim de 2-3 ºC, fins a un màxim que pot arribar als 7-8ºC.

dilluns, 8 d’octubre del 2012


Expansió del cinturo tropical ,deguda al canvi climàtic


Diversos estudis han alertat que un altre possible efecte del canvi climàtic, que podria ja estar afectant a Catalunya és la expansió del cinturo tropical. S'afegiria a una llarga llista d'implicacions dels gasos d'efecte hivernacle entre els que tenim desgel del àrtic, canvis en els règims pluviomètrics, augment de la temperatura mitja global de la atmosfera i dels oceans, augment del nivell del mar, extinció d'espècies, etc.

El clima tropical inclou l'equatorial o humit i  el dels tròpics o sec. Els tròpics estan definits en geografia com a les latituds 23.5 º nord i sud. En climatologia no és tant fixe i recau en l'extrem més allunyat del equador en la cèdula de Hadley. Es on les corrents d'aire que han ascendit en el tròpic i on hi han deixat anar tota l'aigua, tornen a baixar cap a nivell de terra ara ja desprovistos d'humitat. Tots els grans deserts del món es troben en aquesta zona climatològica, també dita subtropical.
Three main circulations exist between the equator and poles

La zona 1 correspon a la cèdula de Hadley, la zona 2 a la cèdula de Ferrel i la 3 a la Polar. Font:

The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.




North hemisphere cross section showing jet streams and tropopause elevations


Vista més detallada de les corrents d'aire i les zones de precipitació associades a cada una de les cèdules. Font:  The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.



Font:  The National Weather Service is a component of the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). NOAA is an Operating Unit of the U.S. Department of Commerce.


La expansió del cinturo tropical, és a dir la tendència al moviment cap als pols de les corrents d'aire que composen els Jet Streams, poden tenir greus conseqüències en la pluviometria i per tant en la capacitat de produir aliments d'extenses àrees del planeta i fins i tot limitant-hi severament les possibilitats de subsistència. En concret el Jet subtropical afectaria directament al Sahel, de retruc al Mediterrani Sud i en part també a Catalunya. A més d'afectar altres zones com ara el sud dels Estats Units, gran part de Mèxic, el sud d'Austràlia, Sud Africa i parts de Sud Amèrica.

Si bé els models que s'utilitzen per fer les prediccions climàtiques preveien un moviment de uns 2 º per a tot el segle XXI, les observacions fetes des de 1976 fins a 2005, en tan sols 25 anys ja passats, donen que s'han mogut entre 2º i 6º depenent en el criteri utilitzat. Per tant en 100 anys el moviment podria oscil·lar entre 8º i potser fins a 20º o més.

Les conseqüències en l'ecosistema, degut a que les tempestes passaran més cap al nord en el nostre hemisferi, poden ser quantioses. I si l'ecosistema s'en ressent, també ho farem nosaltres. De forma inversa també podria afectar les regions més septentrionals, aquestes podrien rebre  més pluges de les que ja tenen. També hi podrien haver canvis en la formació, recorregut, afectació i potència dels ciclons tropicals. Finalment es podrien donar canvis en les corrents marines ja que se sap que aquestes tenen que veure amb la cèdula de Hadley. 

Informació Publicada a Nature Geoscience vol 1, Gener 2008, per Dian J Seidel, et al.










dimecres, 3 d’octubre del 2012

Canvi climàtic degut a la inestabilitat del Jet Stream

El Jet Stream és una corrent d'aire que circumval·la el cercle polar àrtic i basa la seva estabilitat en el diferencial de temperatures entre el pol nord i els territoris subjacents. Com més marcat és el gradient més regular és el seu recorregut i en circumstancies "normals" hauria de ser quasi una circumferència perfecte. Els territoris que queden al nord del Jet Stream són molt freds, mentre que els que queden al sud són més càlids. A mesura que es produeix el desgel i per tant redueix el diferencial de temperatura, el seu recorregut es converteix en més erràtic i comença a serpentejar. D'aquesta manera el seu recorregut es deforma notòriament i es produeixen anomalies tèrmiques i pluviomètriques com les observades els darrers anys, en que hi han hagut gelades i/o  calorades exagerades, en ple hivern i fora del seu lloc habitual.

Com podeu observar en els dos vídeos inserits a continuació, l'un mut en que es veu la deformació del Jet Stream, l'altre més llarg en anglès i en que s'explica amb detall aquest fenomen.

The Jet Stream, de la NASA del Goddard Centre




Weird Winter - Mad March - Part 2

Del Yaleclimateforum


The Jet Stream [720p]

Weird Winter - Mad March - Part 2

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Una Tempesta Perfecta

Amb aquest bloc pretenc donar a conèixer en Català tota l'informació relacionada amb l'escalfament global, el canvi climàtic que ja ha comportat i el que podem esperar succèixi en un futur proper, aixi com les possibles actuacions que els humans podem emprendre per tal de mitigar-lo. L'èmfasi serà sobre Catalunya i les mesures correctores que recomanarem seran les que millors efectes puguin tenir, tenint en compte que a mesura que la ciència evoluciona les maneres de fer podran anar canviant.

Els models de creixement, la doctrina capitalista, serà posada en dubta i tindrem en compte també que sovint el problema és "la solució" que els humans apliquem per resoldre de forma egoista i egocèntrica les  nostres dificultats. Si demanem a un alcalde quina mena de creixement de població voldria per al seu poble, segur diria potser entre 3% i 10% anual, i un economista possiblement diria el mateix en parlar de les empreses. El que potser ells no saben és la implicació real d'aquest nombre. Per exemple un creixement anual del 7% voldria dir que una ciutat amb 10000 habitants doblaria el seu nombre en tan sols 11 anys i per tant les necessitats d'aigua, llum, recollida d'escombraries, etc es doblarien també. I el mateix val per l'economista. Unes empreses que augmentin les vendes un 7% anual, vol dir que necessitaran el doble de recursos en doblar les vendes en 11 anys! El doble de materials i d'energia. El creixement no es necessari per a una societat que ja ha assolit uns nivells alts com els del primer món. Altra cosa és per als països subdesenvolupats, que si que necessiten un cert creixement del seu nivell de vida. Ara bé caldria que fos un creixement respectuós amb el medi ambient.

Per altra banda cal dir que avui a 2012, la comunitat científica és totalment unànime en reconèixer que l'escalfament global degut a l'acció dels humans es real i que els seus efectes sobre el clima son d'enorme magnitud i de conseqüències molt greus per als ecosistemes i per tant per als humans que hi habitem. Aquest món ja no és el que varem conèixer tant sols fa 40 anys, ni molt menys el de la era pre industrial. Ara ja podem dir amb rotunditat que el món a canviat cap a pitjor, ja no és aquell paradís que ens va permetre florir com a societat i que va evolucionar en centenars de milers d'espècies diferents. Ja no és aquella joia que varen fotografiar el 1968 des de l'Apollo,  les fotografies actuals així ho corroboren. Ja no si veuen tants colors ni blancs, ni verds, cada cop s'assemble més a un planeta en blau i marró. Les dificultas que trobarem a partir d'ara seran de tal magnitud que caldrà un esforç extraordinari per a poder subsistir. Els últims anys ja s'han donat fallides de collites de blat, ordi i arrós en diferents parts del món degut a un clima desfavorable i insegur que juntament amb l'escassetat d'energia barata (petroli) ha resultat en uns augments de preus mai vistos. La sort és que de moment la fallida no ha estat general, però la comunitat científica ja ha anunciat la "tempesta perfecta" i que afectarà el planeta sencer un mateix any. I serà  abans de 30 anys.

Vist aquests antecedents ara ja no cal actuar per que els nostres fills o nets heretin un mon com el que varem rebre nosaltres. Aquell mon ja ha desaparegut i per sempre. Mai més, com a mínim a escala humana tornarà a ser el que va ser, mai més. Per tant crec que es moment de començar a actuar. Jo he decidit que ho faré de dues formes diferents: per una banda intentaré divulgar les noticies relacionades aixi com les millors solucions que es trobin mitjançant aquest gran portal que és internet i per l'altra canviaré el meu modo de viure i també de gestionar la finca que administro. Vull que el Mas Maiensa sigui un model a seguir i estaré obert a ensenyar-ho a tots aquells que ho desitgin.  De tot en seguirem parlant abastament.

Per acabar aquesta introducció voldria dir que encara hi ha esperança, encara que no per gaire temps. Els científics diuen que tenim que fer el "canvi" en 10 anys. I punt. Es una pena que Catalunya es trobi immersa en problemes addicionals, creats per l'especulació, els banquers corruptes i uns governs totalment ineficaços. Crec que una Catalunya independent ens permetria  gestionar millor el nostre territori i alhora ser-ne responsables. I mentre parlem de la crisi d'Espanya no ho fem de les energies i el medi ambient!!!. L'autodeterminació és un projecte preciós, tant engrescador com la salvaguarda del medi en que vivim.

Fins aviat, que tenim molta feina.