Microtus duodecimcostatus. Jordi Baucells a Biodiversitat.com. Una de les espècies de talpons més comuna a Catalunya.
Últimament estan proliferant en gran abundància, degut a que els seus principals predadors estan en franca decadència. Entre ells cal destacar les Òlibes i els Mussols Comuns, que s'engloben en el grup de mussols o rapinyaires nocturns.
Tant els primers com els segons, estan molt lligats a la activitat humana i solen nidificar en racons de les velles masies o pallisses. El problema és que molts masos s'han reformat tancant ne totes les obertures, eliminant punts de repòs i sobre tot per l'ús massiu de pesticides. Intoxiquem el medi natural i les espècies que l' habiten, i es desequilibra, deixa de respondre naturalment per tornar al seu punt d'equilibri natural. I aleshores pretenen actuar per parar allò inevitable. Això és ineficient i especialment car.
Mussol Comú. Athene noctua. Grup de Naturalistes d'Osona.
Òliba. Tyto Alba. Toni Melià en Fotonatura.org
A Castella , on l'espècie dominant són els talps, també estan tenint un problema d'explosió demogràfica, i el ministeri ha decidit actuar, escampant insecticida a dojo i per mitjans aeris per tot arreu!!??. Aquesta és sens dubte la pitjor decisió que es pot prendre i fa dubtar sincerament de la capacitat i preparació dels "tècnics" de la zona!!!!. És un autèntic disbarat, i una vergonya més que demostra una vegada i una altre que amb la gent de Castella com a dirigents no podem continuar.
Caixa niu per a Òliba, de miloca.org. http://miloca.org/?page_id=638
Proposem la recuperació de les rapaus nocturnes per re equlibrar els talpons amb el seu medi. Que millor doncs que instalar ne una per a cada masia?
http://elblauet.blogspot.com.es/search/label/Taller%20de%20caixes%20niu
Allí trobareu dferentes versions segons les espècies, amb mides. En aquest cas és el de Mussol Comú.
Ideal seria penjar ne una de cada de les dues presentades, en cada habitatge rural, sobre tot en cada masia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada